divendres, 8 de març del 2013

Un policia de Cerdanyola del Vallès amenaça de multar amb 200 euros un esplai per jugar amb una pilota d'escuma


El passat dissabte 23 de febrer, a quarts de set de la tarda, un policia local de Cerdanyola del Vallès va amenaçar d’imposar una multa de 200 euros a un grup de nens i els seus respectius monitors per estar jugant amb una pilota d’escuma a la plaça Abat Oliva, al centre de la vila. Amb un to "despectiu i autoritari" va dir que si no deixaven estar la pilota els multaria amb la quantitat de 200 euros “porqué su placa se lo permitía”.

A mitja tarda, com cada dissabte, l’esplai Clupi de Cerdanyola del Vallès estava realitzant les activitats de la setmana amb els nens. Un dels grups, amb nens de 10 a 12 anys, es va dirigir a la plaça Abat Oliva per esperar a que recollissin un dels nens, ja que aquell dissabte havia d’anar-se’n abans. Mentre esperaven, dos monitors van posar-se a passar-se una pilota d’escuma amb 4 nens i nenes del grup, en una plaça on, degut a l’hora i al fred, no hi havia quasi ningú. Al cap d’uns minuts, un policia local es va adreçar a un dels monitors i li va dir: “O dejáis de jugar a la pelota o os multo con 200 euros”. El monitor, sorprès, li va preguntar que per què, i l’agent li va respondre, apuntant amb el dit índex a la seva placa: “Porque yo puedo”. Després, va acusar el monitor de “listillo” per que va reclamar que aquesta sanció no constava a l’ordenança de civisme. L’agent, fent gala de coneixement, va convidar al monitor a llegir-se l’ordenança i va repetir que o se n’anava ja o el multaria immediatament.

Una ordenança molt criticada
L’ajuntament de Cerdanyola va aprovar el passat novembre un primer escrit de la nova Ordenança de Convivència i Civisme. Aquesta ordenança va ser rebutjada pel Partit Popular, que va presentar determinades esmenes, i per Compromís per Cerdanyola, partit que va fer una esmena a la totalitat de l’escrit. ICV i PSC, partits que conformen el govern, ERC i CiU van votar a favor. Aquesta ordenança ha rebut moltes crítiques per una gran part de la societat i alguns col·lectius, com ara FMA (Festes Alternatives de Cerdanyola), XECC (Xarxa d’Esplais i Caus de Cerdanyola) i la formació política amb dos regidors al govern CxC (Compromís per Cerdanyola) entre molts altres.

Reunió consistorial sense acord amb les entitats juvenils
El passat 28 de febrer, aquesta ordenança s’havia d’aprovar al ple municipal, però la formació de Compromís va aconseguir prorrogar la seva aprovació. En aquest ple, l’esplai Clupi va estar present per llegir un manifest denunciant l’enfrontament amb el policia i el caràcter coaccionador de l’ordenança cap al col·lectiu dels esplais. No hi va haver cap resposta excepte una convocatòria via mail per concertar una reunió el passat dimarts 5 de març amb el regidor de Seguretat Ciutadana, Félix Sánchez, un dels redactors de l’ordenança, Santi Costa, la regidora de joventut, Maria Reina, i el tècnic de participació ciutadana. En aquesta reunió, on van assistir l’Esplai Cucut, el Cau de Cerdanyola i el Clupi, no hi va haver un acord entre ambdues bandes ja que les esmenes a l’article 15, dedicat a la regulació dels jocs que es poden fer als espais públics, no van ser acceptades per part dels membres de l’ajuntament. Degut a aquest problema, els regidors van decidir convocar una segona reunió el següent dimarts dia 12 de març. Ferran Quintanilla, monitor del Clupi, es lamentava de la falta d’acord: “Volem fer una esmena a la totalitat de l’Ordenança. Sembla que el govern vol incloure una espècie de “coletillas” a determinats articles per afavorir els esplais d’alguna manera, però la nostra voluntat com a ciutadans és que ens afavoreixi a tots per igual i no acceptarem pas una sol·lució d’aquest caire”.

Notícia publicada a Setmanari de Comunicació Directe

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada